Lemmikistä tulee huolehtia vastuullisesti. Se on lupaus, jonka pennun ottaja tekee, kun vie uuden lemmikin ja pennun kotiin. Lemmikin omistajuus pitää sisällään laajan kirjon mahtavia asioita ja paljon oppimista, erityisesti silloin, jos kyseessä on ensimmäinen lemmikkieläin koskaan. Lemmikin kanssa tekeminen opettaa kyseisestä lajista, rodusta, mutta myös eläinten kanssa kommunikoinnista yleisesti.

Se, että osaa tulkita oman koiransa tai kissansa eleitä ja pieniä muutoksia sen käyttäytymisessä, auttaa paljon siinä, että pystytään havainnoimaan ja ennakoimaan sen kipuja ja sairauksia. Lemmikin omistajan yksi isoimpia velvollisuuksia on huolehtia, että lemmikki saa elää lajityypilliseen tapaan ja että eläin voi koko elämänsä ajan hyvin. Sen takia on tärkeää oppia lukemaan eläintä ja havainnoimaan ikäviä olotiloja. Oman havainnoinnin lisäksi on kuitenkin tärkeää käyttää lemmikkiä säännöllisesti sen terveyden asiantuntijan luona, eli käyttää sitä tasaisin väliajoin eläinlääkärillä.

Miksi koiraa tai kissaa kannattaa käyttää säännöllisesti eläinlääkärillä?

Vaikka tervettä eläintä ei tarvitse kuukausittain kiikuttaa eläinlääkärin pöydälle tutkittavaksi, on perustervettäkin kissaa tai koiraa hyvä tarkastuttaa vähintään parin vuoden välein eläinlääkärin vastaanotolla. Kissoilla ja koirilla jotkut sairaudet saattavat kehittyä hyvinkin nopeasti, joten säännöllinen käynti eläinlääkärillä auttaa ehkäisemään ja hidastamaan sairauksien etenemistä.

Yleisimpiä syitä käydä eläinlääkärillä ovat rokotukset, jotka pitää uusia kissoille ja koirille säännöllisin väliajoin. Rokotuksen yhteyteen kannattaa aina varata aikaa yleiselle terveystarkastukselle. Perustavanlaatuisessa terveystarkastuksessa eläinlääkäri tutkii kissan tai koiran hännänpäästä kuononpäähän asti käsillä tunnustellen, kuuntelee sykkeen, tarkistaa ikenet ja hampaat sekä kurkistaa, että lemmikin silmät ja korvat ovat normaalissa kunnossa.

Joskus eläinlääkäri haluaa tehdä lemmikille syvällisempiä tutkimuksia. Kun eläinlääkäri tekee rakkalle lemmikillesi tutkimuksia, kollikopelit mobiili pelastaa sinut tylsyydeltä, sillä pelejä on hauska pelata omalla älypuhelimella missä vain. Tylsää voi tutkimusten aikana lemmikin omistajalle toisinaan tulla, sillä osa tutkimuksista on pitkäkestoisia ja vaatii eläinlääkärin paneutumista eläimeen rauhassa. Toisinaan eläintä voidaan joutua pitää tutkittavana monta tuntia, ja silloin lemmikin omistaja kaipaa jo muutakin tekemistä, kuin seisoskelua ja odottelua. Tällöin omalla lempikasinolla pelaaminen puhelimen avulla on vallan mainiota ajankulua.

Omaa aikaa voi toki kuluttaa lemmikin tutkimusten aikana muullakin tavalla. Eläinlääkäriasemilla on usein paljon muitakin eläimiä, joten voit tutkailla muita potilaita ja yrittää oppia muista eläimistä. Voit myös ajankuluksi keskustella muiden lemmikkien omistajien kanssa heidän lemmikeistään – sillä tavalla saat myös käytettyä koirasi tai kissasi tutkimusajan hyvin hyödyksi!

Vakuutus voi auttaa eläinlääkäristä koituvien kulujen kattamisessa – vertaile eri lemmikkivakuutuksia samalla, kun koirasi on tutkittavana

Jos lemmikin omistajasta tuntuu siltä, että monta kertaa vuodessa tapahtuvat eläinlääkärikäynnit ovat liian suuri summa kulutettavaksi, kannattaa harkita vakuutuksen ottamista lemmikille. Useimmat lemmikkivakuutukset auttavat eläinlääkäristä koituvien kustannusten hallinnassa. Lemmikkivakuutus auttaa myös muissa lemmikin omistajuuteen kuuluvissa riskeissä, kuten lemmikin aiheuttamissa tuhoissa omaisuudelle.

Lemmikkivakuutuksia on nykyään monia erilaisia, joista lemmikin omistaja voi valita itselleen sopivimman. Toiset vakuutukset sopivat paremmin aktiivisille harrastuskoirille tai näyttelykissalle, kun taas toiset vakuutukset ovat keskittyneet hoitamaan riskialttiita rotukoiria tai ihan vain tavallisia kotikissoja. Vakuutuksia voi selata omalla älypuhelimella esimerkiksi silloin, kun odottelee oman lemmikin tutkimusten päättymistä ja haluaa saada aikaa kulutettua.