On yllättävää, miten samankaltaisia lemmikkimme ovat verrattuna meihin, ihmisiin. Kuten monia nisäkkäitä, niitä ajavat muutamat perustarpeet, joita ovat tarve saada ruokaa, tarve lisääntyä ja tarve olla turvassa. Myös perustarpeiden jälkeen koiralla, kissalla ja ihmisellä on monia samankaltaisuuksia. Yksi samankaltaisuus on se, että aivan kuten ihmisetkin, myös karvaiset lemmikkimme voivat sairastua flunssaan ja saada ikävänä sivuoireena yskän. Lemmikin yskä ei kuitenkaan ole maailmanloppu, etenkään harjaantuneelle ja kokeneelle lemmikin omistajalle. Lue tästä artikkelista vinkkejä siihen, mitä tehdä, jos oma kissa tai koira oirehtii yskimällä.

Miksi eläimet yskivät?

Eläinten yskiminen on lähtöisin hyvin samoista lähtökohdista, kuin ihmisenkin – ne pyrkivät saamaan jotain pois elimistöstään. Koiralla yskiminen voi johtua yhtä hyvin infektiosta kuin kurkkuun juuttuneesta juuri järsityn oksan palasesta. Kissa saattaa kakoa ja yskiä, jos se on oksentamassa esimerkiksi karvapalloa. Lemmikin yskää ei tarvitse yksittäisenä tapahtumana pelätä.

Jos lemmikki yskii yksittäisenä kertana tai tekee sitä satunnaisesti, ei omistajan kannata huolestua. Lemmikille kannattaa tarjota raikasta vettä juotavaksi ja taputella lemmikkiä hellästi yksittäisissä yskänpuuskissa, sillä usein kyse ei ole mistään vakavasta tai lemmikin sairastumisesta. Jos yskä on kuitenkin yhtäkkiä yllättävän rajua tai se jatkuu ja toistuu pitkäkestoisesti, on syytä tarkkailla lemmikin oireita ja kääntyä eläinlääkärin puoleen. Eläinlääkärille kannattaa kertoa, millainen koira tai kissa on normaalisti, miten koira tai kissa yskii ja millaisissa tilanteissa koira tai kissa yskii. Näin eläinlääkäri pääsee nopeasti syyn jäljille ja pystyy helpommin tekemään oikean diagnoosin lemmikistä.

Koiran yskiminen

Toiset koirat yskivät saadakseen huomiota, mutta toiset koirat yskivät hyvästä syystä. Koiran yskän yleisin syy on kennelyskä, eli toisin sanottuna koirien flunssa eli hengitystie-elinten tulehdus. Jos koira muuttuu araksi, apaattiseksi ja ei syö, on koira syytä viedä tutkittavaksi eläinlääkärin luokse. Kennelyskää vastaan voi ottaa myös vuosittaisen rokotteen, mikä ehkäisee koiran flunssaa.

Kissan yskiminen

Kissa ei tavallisesti yski, joten yllättävä yskä tarkoittaa sitä, että omistajan kannattaa tarkkailla tarkasti oman lemmikkikissan vointia ja puuhailua. Kissa saattaa köhiä tai yskiä tavallisimmin siksi, että se on pian oksentamassa karvapalloa ulos elimistöstään. Tällaistä yskää pitäisi kuitenkin seurata aika pian karvapallon tuleminen ulos – jos niin ei käy, ota yhteys eläinlääkäriin.

Sairaudesta johtuvista yskistä kissoilla yksi yleisimpiä syitä on kissan astma. Kissojen astma voi aiheuttaa kissassa yskän lisäksi myös hengitysvaikeuksia, kissan kasvojen alueen kutinaa ja muita hengitystieoireita. Jos epäilet, että omalla lemmikilläsi on astma, vie se pian eläinlääkärin vastaanotolle tutkittavaksi. Pitkittynyt astma ja toinen yleinen yskimisen syy, krooninen bronkiitti, aiheuttavat keuhkoputkien jatkuvaa tulehdusta, mikä taas voi pahimmillaan aiheuttaa lemmikin kuoleman. Kissa saattaa yskiä myös tavallisen kissaflunssa takia. Jos kissa on yhtäkkiä apaattinen, vie se eläinlääkärin tutkittavaksi.