Onko koirasi hauska höseltäjä, jolle sattuu ja tapahtuu aina kaikenlaista? Tai onko kissasi haukkaamassa milloin mitäkin kiellettyä kasvia tai ruokaa? Lemmikin omistajan on hyvä varautua siihen, että arjessa saattaa nopeastikin tarvita lemmikille hätäensiapua tai lievempien oireiden ja vammojen helpottamista edistäviä aineita ja tarvikkeita.

Eläinlääkäriasemilta voi kysyä vinkkejä siihen, millaisia tarvikkeita asemalta tai apteekista voi ostaa, jotta omistaja on mahdollisimman hyvin varautunut lemmikin kanssa vietettävään tapahtumarikkaaseen arkeen. Yleisimpiä tarvikkeita ja aineita, joita lemmikin omistajan kotoa tulisi löytyä, ovat ainakin:

  • Punkkipihdit punkkien nopeaa poistoa varten
  • Tassurasva, jotta lemmikin halkeilevia tassuja voi tarvittaessa rasvata
  • Ensiapusiteet, joita voi tarvita esimerkiksi metsälenkillä tulleiden haavojen hoitoon
  • Matolääke on hyvä olla kaapissa erityisesti koirien tai kissojen kasvattajilla ja sellaisten lemmikin omistajien kaapissa, joiden lemmikit ovat paljon luonnossa ja joita pitää madottaa usein
  • Kynsisakset lemmikille ovat tärkeä arjen apuväline

Lemmikeille on olemassa tietenkin paljon erilaisia lääkkeitä ja tarvikkeita, jotka auttavat varautumaan arjen tilanteisiin. Esimerkiksi herkkävatsaiselle koiralle voi pitää kodin lääkekaapissa erilaisia vatsaa rauhoittavia lisäaineita, joita koiran ruokaan lisätään tarvittaessa. Koiran ja kissan silmien ja korvien hoitoon on monia erilaisia aineita, samoin lemmikkien turkin ja ihon hoitoon käytettäviä apteekkishampoita ja -hoitoaineita. Apteekista voi kysyä neuvoa siihen, millaisia aineita juuri oma lemmikki voisi tarvita arjen terveyteen.

Hyvälaatuinen ruokavalio edesauttaa lemmikin arjen terveyttä runsaasti

Lemmikin hyvälaatuinen ruoka on terveysteko eläintä kohtaan – se on täysin varmaa. Omat lemmikkimme muistuttavat meitä ihmisiä siinä suhteessa, että hyvä ja terveellinen ruokavalio edistää runsain mitoin yleistä terveyttä ja pitkittää eliniän kestoa. Esimerkiksi aktiivinen ja paljon harrastava liikunnallinen koira tarvitsee joka päivä runsaasti eläinproteiinia ja tarpeeksi rasvaa ruokavalioonsa, jotta sen elimistö kestää arjen hurjan tahdin ja liikunnallisen elämäntyylin. Koiran lihakset tarvitsevat myös proteiinista apuja lihasten kasvuun ja rasvasta energiaa liikkua aktiivisesti eri harrastuksissa. Työkoiran ruokavaliosta kannattaa pitää myös tarkasti huolta – esimerkiksi paljon nenää ja sitä kautta aivojaan työskennellessään käyttävä koira, kuten poliisin hajukoira, tarvitsee runsain määrin Omega 3 -rasvahappoja ruokavalioonsa, jotta sen aivot saavat tarpeeksi hyviä rakennusaineita ollakseen huippukunnossa työtehtäviä hoidettaessa. Sama pätee esimerkiksi kaveri- ja opaskoiriin.

On lemmikin omistajan vastuulla tutkia oman lemmikin terveyttä ja sitä, millaista ruokaa juuri sille lajille ja rodulle tulee syöttää, jota oma lemmikki edustaa. Esimerkiksi kissan omistajan on hyvä olla tietoinen siitä asiasta, että kissan ruokavalion tulisi 99 %:sti olla lihaa. Kissan ruuansulatusta ei ole rakennettu kestämään vihanneksia, sokeria, viljaa, maitoa tai muita ylimääräisiä asioita. Sen sijaan koira on hieman enemmän sekasyöjä, ja koiran ruokavalioon voi sisällyttää lihan lisäksi muita terveellisiä ainesosia. Koiralle voi syöttää esimerkiksi marjoja, joitain kasviksia tai vaikkapa tiettyjä laktoosittomia maitotuotteita.